På egna ben!

7 Jan
Kräftskiva i kolonin, augusti 2012. Står och väntar på min älskade. Snart ska vi dansa.

Idag har jag varit hos Karin på terapi för sista gången. Jag har gått hos henne i två år nästan och fått mycket hjälp. Vi har haft en bra relation, det har varit lätt att prata med henne. Nu har jag en hel verktygslåda med mig hem. Hur jag ska hantera sorgen, oron, stressen och ångesten. Hur jag ska gå vidare i livet och få ett bra liv utan min älskade Ingvar. Jag är säker på att Ingvar sitter där uppe på sitt moln, tittar på mig och säger: Inger, jag vill att du ska må bra och ha ett bra liv. ta vara på livets glädjeämnen, gå vidare med ditt liv. Jag finns alltid inom dig men jag vill att du ska må bra.

Ingvar en vacker höstdag i kolonin. Äppelträdet ska tuktas.


Idag pratade vi om min ständiga oro, mitt magiska tänkande, där jag lägger skuld på mig själv. Om jag bara hade gjort si så hade det aldrig hänt. Jag borde ha sett till att vi gjorde oss av med Zenta eftersom pappa var allergisk mot hundar. Då hade han kanske inte dött av sin svåra astma. Jag borde ha förhindrat att både Marias och Marie-Louises förlossningar blev igångsatta. Jag borde ha gjort både det ena och det andra, mina skuldkänslor har varit så svåra att hantera genom åren. Nu när jag lyfte på locket och pratade om dem hos Karin blev det så uppenbart att mina skuldkänslor är helt grundlösa. Vi behöll Zenta trots pappas astma. Det var inte mitt ansvar att ta bort henne. Ansvaret låg hos mamma och pappa. En överläkare på Löwenströmska hade bestämt sig, förlossningarna skulle sättas igång. När Maria föddes var jag 22 år, när Marie-Louise föddes var jag 23 år. Överläkaren lyssnade inte på mig, han visste bäst, han hade bestämt sig. Det var ingenting jag kunde göra. Ansvaret ligger helt på honom. Släpp skulden!!!!

Annette, Marie-Louise och jag på terassen, Landsnoravägen, en vacker sommardag 1973.


Nå, hur ser verktygslådan ut. Så här ungefär!

  1. Rutiner som strukturerar min vardag. Gå upp runt halv nio, om jag inte har förvaltningsrätten eller något annat. Då blir det tidigare. Göra mina töjningar och gymnastiken före frukost. Starta lite lugnt så inte träningsvärken blir för svår. Gör en matsedel. Lättare att hålla koll på matpengarna och förhoppningsvis bättre mat. Just nu är min mathållning katastrofal. En promenad om dagen, en kvart räcker.
  2. Avsluta dagen med en summering. Eftersom jag pratar med Ingvar varje kväll innan jag släcker ljuset vid hans kort, sammanfatta dagen då. Hur har dagen varit? vad var bra, vad var dåligt. Lyft fram det positiva.
  3. Försöka att samla ihop oron till ett speciellt tillfälle och gå då igenom vad som oroar mig. När det dyker upp under dagen, skriv upp vad den handlade om och säga till mig själv: det där tar jag under min orosstund. En kvart, inte mer, strax före middagen. Lyft fram den, vad handlar det om, kan jag göra något, finns det anledning till oro, fundera lite och försök sedan släppa den.
Vår i kolonin! Snart så.Så nu gäller det, jag måste klara det här. Måste ta mig ur den här depressionen, nu. Annars är alternativet antidepressiv medicin och det vill jag inte. Rutiner, summering och orosstund, börjar om från början nu. Jag började ju så bra i mitten av december, sedan kom förkylningen och jag tappade bort det jag hade börjat med. Nu gäller det.

Marre och jag ska gå och simma en gång i veckan. På badet i Sandsborg där bassängen är mellan 28-30 grader. Det blir bra! Snart börjar planeringen av kollosäsongen. Håller tummarna för att Marre får stuga i år. Skulle vara helt fantastiskt. Snart ska jag börja så fröer och ta skott av pelargonerna. Känns bra!

Vi avslutade samtalet idag med att Karin frågade, om Ingvar hade suttit här nu, vad tror du att han hade sagt till dig? Jag behövde inte tänka så länge. Han hade sagt, Inger, älskade Inger, jag vill att du ska må bra, att du ska ta tillvara på livet och ha det bra. Och tänk på att jag alltid finns här hos dig.

Midsommarafton i Stavred, 1982

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: